keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Tuetaan yhdessä kotimaista askartelua:)

Toivon että jokainen askartelun ystävä lukisi tämän ajatuksella. Tosin sama asia pätee myös muihin aloihin, mutta koska tämä on askartelublogi ja minulle se on niin kovin rakas harrastus on tämä aihe niin lähellä mun sydäntä.

Oletteko huomanneet että pienen ajan sisällä askartelu rintamalta on kadonnut useita liikkeitä? Suomessa yrittämistä ei ole tehty helpoksi, eikä ihan varmasti kukaan tule tällä hommalla rikastumaan, mutta jos pystyisi edes elämään ja saisi leivän, se olisi paljon jo se. Kilpailu on kovaa ja aika on ihan yleisestikkin aika huono, mutta yksi suuri syy kadonneisiin kauppoihin olemme myös me kuluttajat.

Hieman matematiikkaa.
Kun ostat tuotteen suomalaisesta liikkeestä, liikkeen harjoittaja maksaa ensin itse sen tuotteen. Hän lisää tietysti siihen katteen päälle jotta liiketoiminta olisi järkevää, sen jälkeen hän maksaa siitä alv:n 24% siinä kuitissa näkyy suoraan se summa minkä verottaja vie ja yleensä myös se summa mikä yrittäjälle alv:n jälkeen jää. Mutta tämähän ei ole se summa mikä jää siis hänelle palkaksi vaan siitä summasta hän maksaa myös kaikki muut kulut, liiketilanvuokran, yrittäjäneläkemaksun, netti,puhelin, maksupääte, verkkokaupan yms kulut, ja kaikesta tulosta tietysti myös verot, tilitoimiston kulut ja kun hän kulkee messuilla hän maksaa ne polttoaineet, oman yöpymisen ja tietysti myös sen messupaikan. Eikä siinä vielä kaikki vaan suomessa postittaminen on aika hintavaa, toki yrittäjillä on jonkinlainen hieman edullisempi toimitusmaksu mutta veikkaan että ne on riittävän suuret kuitenkin, puhumattakaan rahdeista ulkomailta tilattaessa. Sitten ne tavarat on myös lähetettäessä johonkin paketoitava, on siis pakkaus kulut ja tietty se aika mikä siihen pakkaamiseen ja postittamiseen kuluu. En ehkä muistanut nyt kaikkia kuluja koska itse olen erialan yrittäjä, mutta nämä edellämainitut kulut ovat aivan pakolliset. Tietysti yrittäjälle itselleen pitäisi jäädä myös palkka jolla itse elää, tässä vaiheessa jokainen voi miettiä mikä on se summa mikä menee jo itsellä pakollisiin kuluihin. Jos on varaa pitää työntekijää on työntekijän kulut siihen päälle ja sen voin kertoa että kuluja palkan päälle voi lisätä heti ainakin 30% .

No niin laskuosio on nyt suoritettu ja moni varmaan nämä asiat tiesikin.. Ja laskuoppia hitusen ymmärtäen ymmärrätte varmaan että ei yrittäjä ainakaan rikastu.Itselleni tämä asia valaistui lisää kun hetki sitten myin kirjojani. Olen kiitollinen jokaiselle joka kirjan on ostanut ja edelleenkään en ole sitä työtä rahan takia tehnyt, jokainen joka kirjan on nähnyt ymmärtää varmaan että 288 sivua vaatii muutaman tunnin työtä. Omassa työssäni olisin tuolla tuntimäärällä tienannut paremmin, en rikastunut, sillä verottaja huolehtii kyllä siitä. Mutta se olikin rakkaus askarteluun ja oikeasti halu jakaa se tieto minkä olen itse aikoinani kantapäänkautta ja etsimällä ja kokeilemalla löytänyt. Nauttikaa siis siitä, vaikka olisit sen kirjan ostanut mistä.

Ymmärrän että on oikeasti vähävaraisia ihmisiä ja ihmisiä joilla on raha tiukassa, ymmärrän siis jos joku ostaa sieltä mistä halvimmalla saa. Siitä en kuitenkaan pidä että joidenkin ihmisten suurin elämän työ oli kertoa minulle  ja kaikille muille mistä ja kuinka halvalla kirjaani saa ja kuinka paljon kalliimmalla minä sitä myyn. Ensimmäisen kerran kun siihen törmäsin, kyllä sydäntä riipaisi ja lujaa. Minun rakkaudella ja suurella työllä tekemääni kirjaa myytiin lähes samaan hintaan mitä itse siitä maksoin. Isot firmat voi ostaa enemmän jolloin ne saa sen halvemmalla, niiden postituskulut ovat pienemmät koska ne postittavat valtavia määriä, niiden tuotevalikoima  ja myyntimäärät ovat niin suuret että vaikka ne myisi 1€ katteella ne pärjäisivät. Olisin toivonut että askartelukaupat olisivat saaanut tästä lisämyyntiä, mutta ymmärrettävää on että on järjetöntä kilpailla noiden nimeltämainitsemattomien firmojen kanssa.

Suuressa suosiossa on nyt myös ulkomailta tilaaminen, kun halvalla saa. Ymmärrän kun tilataan sellaista mitä suomesta ei saa tai jossain sattuu olemaan hurjat alennukset. Ymmärrän sen satunnaisesti, mutta jatkuva ulkomailtatilaaminen ajaa pian meidän omat pienet yritykset pois. Olen itsekkin tilannut sen verran että tiedän että jos paljon tilaat säästät kyllä jos postikulut ei ole maltaita, mutta muutaman euron takia ei kyllä kannata.
Samalla kun tilaat sieltä ulkomailta syöt suomalaisen veronmaksaja yrittäjän leipää, jonka päällä ei luultavasti ole tällaiseen aikaan kovin paljoa. Samalla kun syödään sitä leipää varmistamme myös että sen leivänpäälle ei paljoa tulevaisuudessakaan tule ja näin on mahdoton myös uutta tavaraa tilata, joten valikoima pienenee ja pienenee ja lopulta katoaa. Niin katoaa suomalaiset askartelukaupat, askartelutapahtumat ja yhteiset mahtavat askartelutapaamiset.

Minä pyydän että jokainen miettii tätä asiaa hieman omaa napaa laajemmin ja kaiken tämän pitempi aikaista vaikutusta. Miettii niitä ihmisiä kaupan tiskin takana tai tapahtuman järjestäjää. Olisiko nyt aika oikeasti puhaltaa yhteiseen hiileen? Saatko sinä sieltä ulkomaalaisesta nettikaupasta oikeasti tavaran niin paljon halvemmalla että se kannattaa, palvelua et ainakaan saa samallalailla kun täällä. Tiedän aika monta suomlaisen askartelukaupan pitäjää ja heistä jokainen tekee työtä rakkaudella ja suunnattoman suurella sydämellä. Auttaa aivan varmasti jos jotain ei löydä, parhaansa mukaan valikoimaan lisää sitä mitä me haluamme, kun toiveita esittää, opastaa, neuvoo ja käyttää aikansa palvelellakseen meitä hyvin. Toimii terapeuttina ja keittää joskus kahvit, on siellä ihan minua varten.

Minä pyydänkin että nyt yhdessä tuetaan niitä liikkeitä ja tapahtumia mitkä meillä vielä on ja taataan loistava tulevaisuus niin yrittäjille, työntekijöille ja samalla tietysti meille kaikille askartelun ystäville. Olethan sinäkin mukana?

Lopuksi minkäänlaista suosimista harjoittamatta muutama minun lemppari kauppa joissa palvelu on loistavaa ja tiedän että tiskintakana on isosydän<3


                                                     http://www.paperinauha.fi/                                               http://paperilohikaarme.fi/                                                               villakeiju                                                       http://www.dekorette.fi/                                                      http://www.paperella.fi/

Tässä muutama mun lemppari, joten huomaattekos että näitä on täällä meillä vielä aikamonta,eikö ollakkin aika onnekkaita?Olisi ihanaa että nämä likkeet olisi täällä vielä ensi vuonna ja seuraavana ja ehkä vielä kymmenen vuoden pääästäkin:)
Lisää askartelukauppoja voi linkittää kommentteihin..

Minä olen puhunut, nyt on sinun vuoro:)

15 kommenttia:

 1. Kiitos Marika <3
  Puit sanoiksi sen, mitä olen jo pidemmän aikaa aiheesta ajatellut.
  Nyt tarvitaan todellakin yhteen hiileen puhaltamista.
  Joku voi varmaan tykönään ajatella että mitä merkitystä niillä minun pikku ostoksillani on...
  Mutta niillähän sitä vasta onkin; pienistä puroista kasvaa se suuri, voimakas virta, joka pitää nämä meidän ihanat kotimaiset yrittäjät pystyssä.
  Nyt jos koskaan on jokaisella ostospäätöksellä merkitystä. Mielestäni ei ole vara menettää enää yhtään ihanaa askartelualan yritystä... olettehan muut samaa mieltä Marikan ja minun kanssani, olettehan?!
  Ohjataan ne pienet purot kotimaisille yrittäjille, niin saamme nauttia heidän ammattitaidostaan ja upeasta palvelustaan myös jatkossa.
  Itse olen mukana 110 %:sti - toivottavasti myös te muut, jotka tämän Marikan tekstin luitte!

  VastaaPoista
 2. Itse elän peruspäivärahalla eli harrastuksiin ei periaatteessa ole rahaa. Jos tarvitsen askartelukamoja tilaan tai ostan suomalaisilta kauppiailta, vaikka Visakin toimii. Eli ostan vähemmän, mutta Suomesta. Mun periaattella ei rikastu, mutta sama se.

  VastaaPoista
 3. Paljon ajattelemisen aihetta.
  Olen hiljakkoin perustanut askartelutarvikkeita myyvän nettikaupan päätyön rinnalle.
  http://paperisade.suomalainenverkkokauppa.fi

  VastaaPoista
 4. Itse en ole tilannut ulkomailta kuin kerran, sekin oli ryhmätilaus missä olin mukana. Muuten ostan vallan kotimaisista nettikaupoista. Tämä Marikan kirjoitus oli täyttä asiaa ja koskee myös muitakin aloja kuin vain askartelua. Ketään en lähtisi syyllistämään siitä, että ostaa ulkomailta jos sillä on todellista säästöä. Me emme tiedä toisten taloudellista tilannetta tai muitakaan motiiveja.

  Itse olen vaihtanut erään kotimaisen ruokaketjun suosimisen ja vaihtanut halvempaan, enkä ole katunut. Tällaisessa taloudellisessa tilanteessa on mielestäni täysin ymmärrettävää, että jokainen joutuu omalla kohdallaan tekemään vaikeita ratkaisuja missä säästää. Ihminen kenen talous on todella tiukilla joutuu miettimään myös ne säästettävät eurot tai 50 senttiset. Niin kuin Marikakin sanoi, niistä pienistä summista kasvaa se suuri virta.

  Onko tämä oikein? Ei. Ei tietenkään. Ideaalitilanne olisi se, että Suomen pienyrittäjät voisivat hyvin ja toiminta olisi kannattavaa. Saataisiin lisää ihmisiä harrastuksen pariin ja sitä kautta asiakaskuntaa laajennettua. Reaaliteetti on kuitenkin se, että ihmisillä on tiukkaa ja rahan käyttö mietitään tarkemmin. Jokainen voi omalla kohdalla miettiä ne omat prioriteetit mistä ei tingi.

  En missään tapauksessa ole Marikan kirjoitusta vastaan, päinvastoin! Hänen tuomat asiat ovat tärkeitä ja huomionarvoisia. On erittäin tärkeää tukea kotimaista yrittäjyyttä, mutta minusta on myös ymmärrettävää jos toimii toisin.

  On hyvä, että näitä asioita nostetaan aika-ajoin pinnalle. Ihmiset eivät aina muista mitä kaikkea sillä katteella pitäisi kattaa. Kiitos Marika oikein hyvästä kirjoituksesta <3

  VastaaPoista
 5. Voi Marika! Kiitos!

  Heidi

  VastaaPoista
 6. Asiaa Marika, itsekkin käytän noita nettikauppoja mitä esittelit ja vaikka asiointi tapahtuu netissä, tulee paketin mukana ystävälliset tervehdykset mitä ei välttämättä saa, jos asioin kivijalkakaupassa. Kannatan suomalaista.
  Sirpale

  VastaaPoista
 7. Kiitokset myös täältä, täytyy sanoa, että monen asiakkaanikin kanssa ollaan just näitä samoja asioita mietitty omilla tahoillamme - ja monien yrittäjienkin kanssa!

  Kuulin taas tänään iltauutisista et joku iso yritys X oli taas aloittanut YT-neuvottelut ja kävi mielessä, että meillä Heinikassa ainakin "tapellaan pomojen kanssa YT-neuvotteluista joka viikko" - näin humoristisesti sanoakseni. Ja kun olen tuolla Yrittäjä valmennuksessakin, niin oli se ala mikä vaan, tiukillä siellä on ihan joka ikinen pienyritys ja kovasti yritämme toinen toisiamme tsempata ja olla positiivisia.

  Tosipuheella, kaikkihan tietysti tekee vaikeina aikoina vaikeita päätöksiä ja ostaa mistä pystyy - sen ymmärtää tämäkin yrittäjä. Kenties oma yrittäjyys on juurikin ohjaamassa & opettanut minua: myönnän oman pienen kotitalouteni laittavan kaikki investoinnit lähiyrityksiin.

  Heh heh - joo tuo askartelulla rikastuminen kuuluu varmaan just semmoiseen kategoriaan kun "utopiaa" - omasta mielestäni mulle tutut & suuren osan ystävikseni lukemani suomen askartelukauppiaat tekevät tätä suurella sydämellä! Se on niin monesti tuolla maailmalla messuillessakin osoitettu - esim. mainitsen mm. kun sain itse sairaskohtauksen viime keväänä ja menossa oli Anun järjestämä Askartelupirtti tapahtuma: Anu & muut kanssa yrittäjät & askartelija asiakkaat olivat tehneet Heinikan osastolle "läjäostoksia" ja ne oli siellä mua odottamassa, kun vihdoin pääsin sairaalasta takaisin töihin. Se oli yks semmonen hetki, jota en unohda vaikka päätyisin seuraavassa elämässäni töihin takaisin Irlantiin komean Irlantilaisen tumman miehen perässä : )

  Ihana kirjoitus ja taas asiaa, kuten aina!

  Haleja,
  Heini

  VastaaPoista
 8. Hieno kirjoitus ja täyttä asiaa.
  Me täällä Salon seudulla ollaan onnekkaita koska meillä on oikea kivijalka askartelupuoti Mulperi. Sieltä saa neuvot ja opastukset, Minna järjestää kursseja ja tapaamisia. Hänellä riittää aina aikaa pieneen juttutuokioon.
  Meijän "Mulperska" kuuntelee asiakkaitten toiveita ja yrittää mahdollisuuksien mukaan niitä toteuttaa. Myös kauenpana olevat asiakkaat voi tilata juttuja feissarin kautta ja posti tuo ne sitte kotiovelle.
  Tottakai mäkin olen joskus jotain ulkomailta tilannu, mutta pääasiassa mun askartelu tarvikeet tulee Mulperista. Mä oon onnekas kun meillä on täällä kivijalka puoti, pääsee aina hypistelemään kaikki ihanuudet. Kannatetaan kotimaista :)

  VastaaPoista
 9. Marja Söderström1. lokakuuta 2014 klo 21.30

  Marika, kiitos, kirjoitit asiaa. En tilaa ulkomailta, suosin oman koti kaupunkini askarteluliikettä sekä tuotteet joita en sieltä saa tilaan juuri noilta mainioilta nettikaupoilta jotka luettelit.

  VastaaPoista
 10. Muuten tuohon listaan jossa on noita kotimaisia askarteluliikkeitä haluaisin lisätä
  Anun Putiikit (jonka Heinikin mainitsi) eli

  http://anunputiikit.valmiskauppa.fi/index.php

  VastaaPoista
 11. Kiitos Marika kirjoituksesta joka oli tosi tarpeellinen niille jotka vakituisesti valittavat että Suomesta ei saa on PAKKO tilata ulkomailta. Kyllä ne uutuudet suomeenkin tulee vaikkakin ehkä siinä viimeisessä junassa. Toisaalta ymmärrän niitä jotka tilaavat esim.kimpassa.
  Itse en ole koskaan tilannut ulkomailta askartelutarvikkeita. Asun pienellä paikkakunnalla jossa ei ole minkäänlaista askarteluliikettä. Ajan 100 kilometriä että pääsen Tampereelle Paprukseen, aivan ihanaan kivijalkamyymälään. Viimeksi ostin Big Shotin ja sain niin perinpohjaisen opastuksen että olin aivan ihmeissäni. Säästän eläkkeestäni aina pienen summan että voin ostaa ask.tarvikkeita halutessani. En käytä alkoholia, en polta enkä käy oikeastaan missään, niin pystyn hieman laittamaan syrjään pennosia.
  Marikan kirjan ostin suoraan Marikalta kun en arvannut lähteä koneelta pois kun pelkäsin että loppuvat kesken, siinä asiassa ei tullut mieleenkään lähteä etsimään halvinta kirjaa. Suvussani on kirjoittajia ja tiedän ettei ole helppoa.
  Minäkin olen vaihtanut päivittäisen ruokakauppani halvempaan enkä käy kuin kerran viikossa niin tulee ostettua vain ja ainoastaan tuiki tarpeellinen. Oman paikkakunnan palveluita käytän aina jos se suinkin on mahdollista.

  VastaaPoista
 12. Täätä asiaa olen miettinyt kun olen huomannut että askartelukauppoja häviää ja ulkomailta tilaaminen on lisääntynyt.Suosin suomalaista tässäkin mutta osittain siksi kun ei ole tuota kielitaitoa riittävästi.En nyt mitenkään tunne häviäväni tässä kaupassa kivoja tuotteita löytyy kyllä suomalaisistakin kun nyt vain ei kaikki kaupat joudu lopettamaan kannattamattomuuteen oikein hyvä että asiasta keskustellaan.

  VastaaPoista
 13. Onpa meilläkin täällä pohjoisessa ihan kiva askartelukauppa, jossa voi pistäytyä ostoksilla ihan kaupassa tai sitten kotoa käsin nettikaupassa. Kauppa on Kirjokas ( http://www.kirjokas.com/ ).
  Tilaan aina suomalaisista nettikaupoista tai käyn liikkeissä kotiseudulla sekä muuallakin lomilla liikkuessani.
  Toivon mukaan tämä on mahdollista tulevaisuudessakin.

  VastaaPoista
 14. Ajankohtainen kirjoitus ja itse olen myös surrut askarteluliikkeiden jouduttua lopettamaan. Täällä Seinäjoella on tuo Taitopuoti Paperinauha, ihanaa palvelua ja ihania tuotteita ja tulee sinne niitä pennosia vietyä tämän tästä. Myös Näpsäkkä on täällä. Siellä on sitten "kaikkea kaikille", eli langoista lähtien vaikka ja mitä. www.napsakka.fi . Olen tilannut ulkoimailta sellaista mitä ei Suomesta saa, eli ns. uskonnollisia leimasimia. Ehkä niitäkin voisi kysellä suomalaisista kaupoista, jos vaikka saisivat niitä valikoimiin, tosin ajattelen, että ehkä meitä tarvitsijoita on niin marginaalinen ryhmä, ettei kannata.

  VastaaPoista

Thank you if you had the time to leave a comment.
It means a lot to me.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...